Tommerup Keramiske Værksted - på besøg i Silkeborg
1. - 29. februar

Galerie Moderne Silkeborg har haft et meget langt samarbejde med Tommerup Keramiske Værksted, dels via kunstnere, som har været og er tilknyttet galleriet og så også på en anden måde.

Værkstedets leder i Tommerup Esben Lyngsaa Madsen, som er uddannet som tømrer, blev fascineret af leret mere end af træet og lod sig uddanne som keramiker. Hans mentor, forbillede og ven Erik Nyholm blev en væsentlig inspirationskilde for Esben i første omgang og siden for Gunhild Rudjord, værkstedets anden leder igennem mange år.

Nyholm var fra Silkeborg kanten, og han var en nær ven til Asger Jorn også fra Silkeborg. Og nær Silkeborg befinder sig et keramisk værksted i Sorring, som har lavet brugslertøj i flere menneskealdre. Her kom både Nyholm og Jorn, især fra begyndelsen af 50’erne, og revolutionerede dansk keramik i den såkaldte kunstnerkeramik retning.

Mesterværker herfra er udgået af både Nyholm, som ellers kunne selv, og Asger Jorn. Sorring/Silkeborg var altafgørende for Jorn, ikke alene som keramiker, men som kunstner. Disse to funktioner er aldrig adskilte.

Nyholm og Jorns venskab med verdenskunstneren Jean Dubuffet førte til, at Museum Jorn fik et keramisk hovedværk ”Epokhé” af Dubuffet til sin nybygning i 1982, udført i tæt samarbejde med Nyholm, og her dukker Esben Lyngsaa Madsen nu op som assistent. Sammen med Nyholm skabes Dubuffets keramiske mesterværk.

Det er overraskende, at Tommerup Keramiske Værksteds store 30 års jubilæumsudstilling 2018 på Clay ikke også blev fejret i Silkeborg. To væsentlige bind, udgivet af Clay Middelfart og Forlaget Wunderbuch, fortæller dels om værkstedet og dels om kunstnere, som har arbejdet der.  Bogen vil kunne erhverves på udstillingen. Alene af udsmykninger i Danmark og udlandet er der udgået mere end 1.200 monumentale værker fra Tommerup – et enestående resultat i europæisk kunstnerkeramiks historie. Både Esben og hans hustru Gundhild blev da også fejret med hver deres ridderkors for en enestående indsats. En hyldest til håndværket og dets kloge hænder.

Udstillingen kan med galleriets plads kun vise en smule af værkstedets indsats, men vi er glade for at give et indblik i de mange udtryksmuligheder, som igennem tiden er afprøvet i Tommerup. Esben Lyngsaa Madsen begyndelses år med Dubuffet og Nyholm og indirekte Asger Jorn vises der eksempler på og en lang perlerække af andre kunstnere/keramikere vil vises, som fortæller om en voksende interesse for den kunst, som skal brændes, før den skal opleves.