Lucebert

Cobrakunstens credo efter afslutningen af Anden Verden­skrig bliver dækkende beskrevet af Michel Leiris. Han var en af Frankrigs store forfattere, ven med bl.a. Francis Bacon, Giacometti og Picasso og siger om denne sidste: Mennesket i Picassos kunst er det nutidige menneske fra en blødende virkelighed i en forreven epoke og virkelighed, som passer til et forrevent maleri.

Cobrakunstneren Lucebert arbejder med en forreven virkelighed, og det gjorde mange af hans venner fra den nu historiske Cobra-bevægelse. Den opstod som en reaktion efter Anden Verdenskrig, og Europa var revet i stumper og stykker. Lucebert bidrog i Cobra bevægelsen med nogle af de mange udtryk, som gør gruppen så lev­ende og nuanceret.

Cobra bevægelsen har haft en historisk betydning, som stadig bliver mere klar og tydelig. Vi står overfor en række kunstnere, som har fået status og fylde ligesom andre store historiske bevægelser som Guldaldertidens kunstnere, impressionisterne, expressionisterne, surre­alisterne og i nyere tid popkunstnerne.

Jeg har fulgt min far, Willy Ommes linie i galleriet med at vise cobrakunstnere hele tiden sideløbende med nu­tidige kunstnere. Det har gjort vores galleri til at være et førende udstillingssted for at kunne se og erhverve kunst fra Cobra bevægelsen. Luceberts første udstilling i Skandi­navien blev vist i vores galleri i 1969. Det er lykkedes mig med hjælp fra Luceberts familie at samle 13 væsentlige malerier, aldrig vist før udenfor Holland, fra en af Cobra bevægelsens særprægede kunstnere.